CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code CLTD
Exam Name APICS Certified in Logistics, Transportation and Distribution
Vendor APICS
Total Questions 150
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free CLTD Practice Questions

Explore 13 free practice questions for the APICS CLTD exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Single answer

    Climate-controlled warehouses are typically used

    • Option A:
      to assure operators can work in the best conditions.
      Correct
    • Option B:
      for storage of food items such as pasta and sugar.
      Correct
    • Option C:
       for storage of raw material used in aerospace industry.
      Correct
    • Option D:
      for storage of certain agricultural and medical products.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  2. Question 2

    Single answer

    Which of the following lean tools would a warehouse team use to document, analyze, and improve the flow of information and materials to customers

    • Option A:
      Lean six sigma
      Correct
    • Option B:
       Kaizen
      Correct
    • Option C:
      Value stream mapping
      Correct
    • Option D:
      Five S methodology
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  3. Question 3

    Single answer
    Which of the following factors would be considered of strategic importance to a firm's logistics function?
    • Option A:
       A firm operates in a competitive oligopoly
      Correct
    • Option B:
      Total cost of production
      Correct
    • Option C:
      Production lead time
      Correct
    • Option D:
      Order cycle time
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  4. Question 4

    Single answer

    Which of the following categories is a weakness of the rail systems'?

    • Option A:
       A. Safety records
      Correct
    • Option B:
      Inflexible infrastructures
      Correct
    • Option C:
      Effects of the weather
      Correct
    • Option D:
      Routes from city centers
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  5. Question 5

    Single answer

    From a health and safety perspective, which of the following sets of parameters must be taken into account when considering manual material handling?

    • Option A:
      Task, working environment, equipment, and individual capacity
      Correct
    • Option B:
      Task, load, layout, and equipment
      Correct
    • Option C:
      Layout, load, working environment, and individual capacity
      Correct
    • Option D:
       Task, load, working environment, and individual capacity
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  6. Question 6

    Single answer

    A customer is looking to purchase product from a company. Which of the following outputs of outbound order management would the customer consider primary?

    • Option A:
       Order cycle time
      Correct
    • Option B:
       Logistics operations responsiveness
      Correct
    • Option C:
      Postsale logistics support
      Correct
    • Option D:
      Product availability 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  7. Question 7

    Single answer

    Under what circumstances should management generally consider utilizing qualitative forecasting techniques

    • Option A:
      When real-time data flow is available
      Correct
    • Option B:
      When historic data is both clear and relatively stable
      Correct
    • Option C:
      When developing strategic-level forecasts
      Correct
    • Option D:
      When demand is dependent on bill of material (BOM) calculations
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  8. Question 8

    Single answer

    When importing goods such as fruit and produce into the United States (U.S.), which government agency is responsible for protecting agriculture from harmful pests and diseases?

    • Option A:
       Food Safety and Inspection Service (FSIS)
      Correct
    • Option B:
      ood and Drug Administration (FDA)
      Correct
    • Option C:
      US Customs and Border Protection (CBP)
      Correct
    • Option D:
      Farm Service Agency (FSA) 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  9. Question 9

    Single answer

    Given the data below, calculate the reorder point (ROP)

    Average daily demand = 30 units/day

    Lead time = 4 days Safety stock = 20

    • Option A:

      30 units


      Correct
    • Option B:

      80 units


      Correct
    • Option C:

      120 units


      Correct
    • Option D:

      140 units

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  10. Question 10

    Single answer

    A corporation is projecting annual sales at S35 million, cost of goods sold (COGS) at S25 million, and administrative expenses at $3 million. In order to meet its corporate inventory turns goal of 5.0, their inventory level must average:

    • Option A:

      $4.4 million.


      Correct
    • Option B:

      $5 million.


      Correct
    • Option C:

      $7 million.


      Correct
    • Option D:

      $7.6 million.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  11. Question 11

    Single answer

    When defining the business requirements of a new distribution center, one of the first requirements to be considered is the

    • Option A:

      type of construction material needed.


      Correct
    • Option B:

      customer service levels to be met


      Correct
    • Option C:

      calculation of the planned staffing levels


      Correct
    • Option D:

      development of the material handling equipment lists.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  12. Question 12

    Single answer

    A logistics manager is asked to perform a total cost analysis for the organization. Which of the following trade-offs is critical to consider?

    • Option A:

      Inventory carrying costs vs. production costs


      Correct
    • Option B:

      Distribution costs vs. order processing costs


      Correct
    • Option C:

      Transportation costs vs. inventory carrying costs


      Correct
    • Option D:

      Landed costs vs. production costs

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  13. Question 13

    Single answer

    A carrier takes three weeks to deliver a product which has average sales of 1,000 units per week. The unit cost is $20 each and the carrying cost is 15%. What is the savings in the transportation inventory cost if management decides to change the mode of transportation to decrease delivery time to one week?

    • Option A:

      $2,000


      Correct
    • Option B:

      S3,000


      Correct
    • Option C:

      $6,000


      Correct
    • Option D:

      $9,000

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A