CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code ASIS-PCI
Exam Name Professional Certified Investigator
Vendor ASIS
Total Questions 141
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free ASIS-PCI Practice Questions

Explore 10 free practice questions for the ASIS ASIS-PCI exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Single answer

    Which of the following is characteristic of an experienced Investigative interviewer?

    • Option A:
       Impatience
      Correct
    • Option B:
      Thinking ahead
      Correct
    • Option C:
      Inactive listening
      Correct
    • Option D:
      Detachment 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  2. Question 2

    Single answer

    A floating-point questioning strategy

    • Option A:
      takes cues from a second interviewer
      Correct
    • Option B:
      determines The truthfulness of each response as questions are asked
      Correct
    • Option C:
      continuously re-evaluates a hypotheses as information is obtained
      Correct
    • Option D:
      uses continuous monologue with little time for interviewee to respond 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  3. Question 3

    Single answer

    The most significant potential problem in an undercover investigation is the possibility that:

    • Option A:
      no criminal charges will result
      Correct
    • Option B:
      there will be no financial recovery.
      Correct
    • Option C:
      the criminal activity will continue after the Investigation is completed
      Correct
    • Option D:
      the investigation will be exposed or compromised 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  4. Question 4

    Single answer

    Basic rules surrounding evidence collection are to:

    • Option A:
      get all evidence that can have any bearing on the case, mark It. properly wrap, package, and preserve from contamination: establish a chain of custody and show continuity between the discovery of the evidence and its subsequent presentation
      Correct
    • Option B:
      video record all evidence, collect the minimal amount of evidence necessary to support the facts and circumstances, mark the evidence, secure the evidence until presentation to a court of law
      Correct
    • Option C:
      collect any evidence relevant to the case, secure the evidence unless otherwise requested by management, establish a chain of custody, mark all evidence with "the mark" of the primary investigator
      Correct
    • Option D:
      secure the scene of the offense, mark all evidence, establish chain of custody, set all evidence aside in one central location for later Identification.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  5. Question 5

    Single answer

    Confirming legal problems, potential conflicts of Interest, and undisclosed affiliations or identities are all aspects of which type of investigation?

    • Option A:
      FrauD
      Correct
    • Option B:
      Industrial espionage
      Correct
    • Option C:
      Due diligence
      Correct
    • Option D:
      Embezzlement
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  6. Question 6

    Single answer

    An anonymous employee contacts the ethics hotline and reports that a co-worker is selling drugs in the office. An investigation is initiated to determine if the allegations are true. What type of investigation is best suited to obtain the necessary facts?

    • Option A:

      Constructive investigation


      Correct
    • Option B:

      Undercover investigation


      Correct
    • Option C:

      Personnel background investigation


      Correct
    • Option D:

      Reconstructive investigation

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  7. Question 7

    Single answer

    With regard to evidence searches, which statement is FALSE?

    • Option A:

      search must be timely.


      Correct
    • Option B:

      Physical evidence cannot be overdocumented.


      Correct
    • Option C:

      A search may be either a cautious search or a vigorous search


      Correct
    • Option D:

      The best search options are the quickest and the simplest.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  8. Question 8

    Single answer

    Which of the following is recommended for the security professional when testifying?

    • Option A:

      Avoid pretrial contact with physical evidence since it could be considered tampering


      Correct
    • Option B:

      Ask to speak to the legal counselor if the security professional does not know the answer.


      Correct
    • Option C:

      Answer only the question that is asked


      Correct
    • Option D:

      Only answer questions asked in advance

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  9. Question 9

    Single answer

    Which of the fallowing is an exception to the hearsay rule?

    • Option A:

      When the person making the statement about what another person said made statements against self-interest


      Correct
    • Option B:

      When the other person's statement was overheard by two or more reputable witnesses


      Correct
    • Option C:

      When the other person's statement was later put into writing by whoever overheard it


      Correct
    • Option D:

      When the other person is unavailable for the proceeding

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  10. Question 10

    Single answer

    Which of the following is the term for receiving the money or property of another and fraudulently withholding or applying it for one's own use?

    • Option A:

      Concealment


      Correct
    • Option B:

      Misrepresentation


      Correct
    • Option C:

      Conversion


      Correct
    • Option D:

      Representation

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C