CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code CBDH
Exam Name Blockchain BTA Certified Blockchain Developer - Hyperledger
Vendor Blockchain
Total Questions 195
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free CBDH Practice Questions

Explore 11 free practice questions for the Blockchain CBDH exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Single answer

    What type of ledger refers to a distributed ledger that doesn’t require a native currency to operate?

    • Option A:
      Tokenless
      Correct
    • Option B:
      Public
      Correct
    • Option C:
      Enterprise
      Correct
    • Option D:
      Private
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

    Explanation

    A tokenless ledger refers to a distributed ledger that doesn’t require a native currency to operate. Generally, in a private blockchain tokens are not needed due to resources controlled by one party.
  2. Question 2

    Single answer

    When your developing with Fabric Composer which of the following is true?

    • Option A:
      Decrease the time of development
      Correct
    • Option B:
      Simplifies the development of applications
      Correct
    • Option C:
      Simplifies the code integration of applications
      Correct
    • Option D:
      Increases the time of development
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

    Explanation

    Hyperledger Composer is an open-source application development framework which simplifies the creation of Hyperledger Fabric blockchain applications, thus reducing the time and complexity of development. The tool aims at helping users to create blockchain applications based on Hyperledger Fabric without needing to know the low-level (Go Programming) details involved in blockchain networks.
  3. Question 3

    Single answer

    A transaction in Hyperledger Fabric is a request to the blockchain to execute a function on the ledger. By what the function is implemented?

    • Option A:
      Chaincode
      Correct
    • Option B:
      Service Account
      Correct
    • Option C:
      SDK
      Correct
    • Option D:
      API
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

    Explanation

    Chaincode is programmatic logic. A transaction is a request to the blockchain to execute a function on the ledger. The function is implemented by a chaincode. Aka smart contracts References: 
  4. Question 4

    Single answer

    Which of the following is a role in Fabric that has permission to create transactions and query network data?

    • Option A:
      Chain Transactor
      Correct
    • Option B:
      Chain Administrator
      Correct
    • Option C:
      Chain Auditor
      Correct
    • Option D:
      Chain Member
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  5. Question 5

    Single answer

    An Answer: A is defined as a communication node that is responsible for the distribution of blockchain transactions in Hyperledger Fabric

    • Option A:
      MSP
      Correct
    • Option B:
      Peer Node
      Correct
    • Option C:
      Client Node
      Correct
    • Option D:
      Endorsing Node
      Correct
    • Option E:
      Orderer
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: E

  6. Question 6

    Single answer

    Blockchain solutions are comprised of four building blocks. Which of the following answers list the building blocks?

    • Option A:
      Shared ledger, Privacy, Trust, and Smart Contracts or (Chaincode)
      Correct
    • Option B:
      Shared ledger, Centralization, Trustless, and Smart Contracts or (Chaincode)
      Correct
    • Option C:
      Shared ledger, Privacy, Trustless, and Smart Contracts or (Chaincode)
      Correct
    • Option D:
      Shared ledger, Centralization, Trust, and Smart Contacts or (Chaincode) 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  7. Question 7

    Single answer

    Where are models stored when you develop a business network application model on Playground?

    • Option A:

      On the web server hosting the Playground


      Correct
    • Option B:

      File system


      Correct
    • Option C:

      Browser storage

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  8. Question 8

    Single answer

    Relationship is created using the symbol:

    • Option A:

      _ >


      Correct
    • Option B:

      o


      Correct
    • Option C:

      > >


      Correct
    • Option D:

      -- >

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  9. Question 9

    Multiple answers

    Hyperledger Fabric Consensus is planned out into 3 phases. (Select three.)

    • Option A:

      Validation


      Correct
    • Option B:

      Scheduling


      Correct
    • Option C:

      Ordering


      Correct
    • Option D:

      Endorsement

      Correct
    • Option E:

      Processing


      Correct
    • Option F:

      Batching

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A, C, D

  10. Question 10

    Multiple answers

    The gossip data dissemination protocol performs which three functions? (Choose three.)

    • Option A:

      Manages peer discovery and channel membership


      Correct
    • Option B:

      Disseminates ledger data across all peers on the channel


      Correct
    • Option C:

      Manages channel membership only


      Correct
    • Option D:

      Sync ledger state across all peers on any channel


      Correct
    • Option E:

      Sync ledger state across all peers on the channel


      Correct
    • Option F:

      Manages peer discovery only

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A, B, E

  11. Question 11

    Single answer

    What must implement every chaincode?

    • Option A:

      Golang

      Correct
    • Option B:

      Chaincode Interface


      Correct
    • Option C:

      Java


      Correct
    • Option D:

      Linux APIs

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    Chaincode Interface is required and supports Go, Node.js or Java.

    References: