CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code Professional-Cloud-Architect
Exam Name Google Cloud Architect Professional
Vendor Google
Total Questions 334
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free Professional-Cloud-Architect Practice Questions

Explore 11 free practice questions for the Google Professional-Cloud-Architect exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Single answer

    For this question, refer to the TerramEarth case study. You need to implement a reliable, scalable GCP solution for the data warehouse for your company, TerramEarth. Considering the TerramEarth business and technical requirements, what should you do?

    • Option A:

      Replace the existing data warehouse with BigQuery. Use table partitioning.

      Correct
    • Option B:

      Replace the existing data warehouse with a Compute Engine instance with 96 CPUs.

      Correct
    • Option C:

      Replace the existing data warehouse with BigQuery. Use federated data sources.

      Correct
    • Option D:

      Replace the existing data warehouse with a Compute Engine instance with 96 CPUs. Add an additional Compute Engine pre-emptible instance with 32 CPUs.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

    Explanation

    https://cloud.google.com/solutions/bigquery-data-warehouse#external_sources

    https://cloud .google.com/solutions/bigquery-data-warehouse

  2. Question 2

    Single answer

    For this question, refer to the TerramEarth case study. Considering the technical requirements, how should you reduce the unplanned vehicle downtime in GCP?

    • Option A:

      Use BigQuery as the data warehouse. Connect all vehicles to the network and stream data into BigQuery using Cloud Pub/Sub and Cloud Dataflow. Use Google Data Studio for analysis and reporting.

      Correct
    • Option B:

      Use BigQuery as the data warehouse. Connect all vehicles to the network and upload gzip files to a Multi-Regional Cloud Storage bucket using gcloud. Use Google Data Studio for analysis and reporting.

      Correct
    • Option C:

      Use Cloud Dataproc Hive as the data warehouse. Upload gzip files to a MultiRegional Cloud Storage

      bucket. Upload this data into BigQuery using gcloud. Use Google data Studio for analysis and reporting.

      Correct
    • Option D:

      Use Cloud Dataproc Hive as the data warehouse. Directly stream data into prtitioned Hive tables. Use Pig scripts to analyze data.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  3. Question 3

    Single answer

    For this question, refer to the Mountkirk Games case study.

    Mountkirk Games wants to set up a real-time analytics platform for their new game. The new platform must meet their technical requirements. Which combination of Google technologies will meet all of their requirements?

    • Option A:

      Container Engine, Cloud Pub/Sub, and Cloud SQL

      Correct
    • Option B:

      Cloud Dataflow, Cloud Storage, Cloud Pub/Sub, and BigQuery

      Correct
    • Option C:

      Cloud SQL, Cloud Storage, Cloud Pub/Sub, and Cloud Dataflow

      Correct
    • Option D:

      Cloud Dataproc, Cloud Pub/Sub, Cloud SQL, and Cloud Dataflow

      Correct
    • Option E:

      Cloud Pub/Sub, Compute Engine, Cloud Storage, and Cloud Dataproc

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    A real time requires Stream / Messaging so Pub/Sub, Analytics by Big Query .

    Ingest millions of streaming events per second from anywhere in the world with Cloud Pub/Sub, powered by Google ' s unique, high-speed private network. Process the streams with Cloud Dataflow to ensure reliable, exactly-once, low-latency data transformation. Stream the transformed data into BigQuery, the cloud-native data warehousing service, for immediate analysis via SQL or popular visualization tools.

    From scenario: They plan to deploy the game’s backend on Google Compute Engine so they can capture streaming metrics, run intensive analytics.

    Requirements for Game Analytics Platform

      Dynamically scale up or down based on game activity

      Process incoming data on the fly directly from the game servers

      Process data that arrives late because of slow mobile networks

      Allow SQL queries to access at least 10 TB of historical data

      Process files that are regularly uploaded by users’ mobile devices

      Use only fully managed services

    [References: https://cloud.google.com/solutions/big-data/stream-analytics/, , , ]
  4. Question 4

    Single answer

    For this question, refer to the TerramEarth case study. TerramEarth has decided to store data files in Cloud Storage. You need to configure Cloud Storage lifecycle rule to store 1 year of data and minimize file storage cost.

    Which two actions should you take?

    • Option A:

      Create a Cloud Storage lifecycle rule with Age: “30”, Storage Class: “Standard”, and Action: “Set to Coldline”, and create a second GCS life-cycle rule with Age: “365”, Storage Class: “Coldline”, and Action: “Delete”.

      Correct
    • Option B:

      Create a Cloud Storage lifecycle rule with Age: “30”, Storage Class: “Coldline”, and Action: “Set to Nearline”, and create a second GCS life-cycle rule with Age: “91”, Storage Class: “Coldline”, and Action: “Set to Nearline”.

      Correct
    • Option C:

      Create a Cloud Storage lifecycle rule with Age: “90”, Storage Class: “Standard”, and Action: “Set to Nearline”, and create a second GCS life-cycle rule with Age: “91”, Storage Class: “Nearline”, and Action: “Set to Coldline”.

      Correct
    • Option D:

      Create a Cloud Storage lifecycle rule with Age: “30”, Storage Class: “Standard”, and Action: “Set to Coldline”, and create a second GCS life-cycle rule with Age: “365”, Storage Class: “Nearline”, and Action: “Delete”.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  5. Question 5

    Single answer

    You need to upgrade the EHR connection to comply with their requirements. The new connection design must support business-critical needs and meet the same network and security policy requirements. What should you do?

    • Option A:

      Add a new Dedicated Interconnect connection.

      Correct
    • Option B:

      Upgrade the bandwidth on the Dedicated Interconnect connection to 100 G.

      Correct
    • Option C:

      Add three new Cloud VPN connections.

      Correct
    • Option D:

      Add a new Carrier Peering connection.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  6. Question 6

    Single answer

    For this question, refer to the TerramEarth case study.

    You start to build a new application that uses a few Cloud Functions for the backend. One use case requires a Cloud Function func_display to invoke another Cloud Function func_query. You want func_query only to accept invocations from func_display. You also want to follow Google ' s recommended best practices. What should you do?

    • Option A:

      Create a token and pass it in as an environment variable to func_display. When invoking func_query, include the token in the request Pass the same token to func _query and reject the invocation if the tokens are different.

      Correct
    • Option B:

      Make func_query ' Require authentication. ' Create a unique service account and associate it to func_display. Grant the service account invoker role for func_query. Create an id token in func_display and include the token to the request when invoking func_query.

      Correct
    • Option C:

      Make func _query ' Require authentication ' and only accept internal traffic. Create those two functions in the same VPC. Create an ingress firewall rule for func_query to only allow traffic from func_display.

      Correct
    • Option D:

      Create those two functions in the same project and VPC. Make func_query only accept internal traffic. Create an ingress firewall for func_query to only allow traffic from func_display. Also, make sure both functions use the same service account.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    https://cloud.google.com/functions/docs/securing/authenticating#authenticating_function_to_function_calls

  7. Question 7

    Single answer

    For this question, refer to the TerramEarth case study. Considering the technical requirements, how should you reduce the unplanned vehicle downtime in GCP?

    • Option A:

      Use BigQuery as the data warehouse. Connect all vehicles to the network and stream data into BigQuery using Cloud Pub/Sub and Cloud Dataflow. Use Google Data Studio for analysis and reporting.

      Correct
    • Option B:

      Use BigQuery as the data warehouse. Connect all vehicles to the network and upload gzip files to a Multi-Regional Cloud Storage bucket using gcloud. Use Google Data Studio for analysis and reporting.

      Correct
    • Option C:

      Use Cloud Dataproc Hive as the data warehouse. Upload gzip files to a MultiRegional Cloud Storage

      bucket. Upload this data into BigQuery using gcloud. Use Google data Studio for analysis and reporting.

      Correct
    • Option D:

      Use Cloud Dataproc Hive as the data warehouse. Directly stream data into prtitioned Hive tables. Use Pig scripts to analyze data.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  8. Question 8

    Single answer

    TerramEarth has about 1 petabyte (PB) of vehicle testing data in a private data center. You want to move the data to Cloud Storage for your machine learning team. Currently, a 1-Gbps interconnect link is available for you. The machine learning team wants to start using the data in a month. What should you do?

    • Option A:

      Request Transfer Appliances from Google Cloud, export the data to appliances, and return the appliances to Google Cloud.

      Correct
    • Option B:

      Configure the Storage Transfer service from Google Cloud to send the data from your data center to Cloud Storage

      Correct
    • Option C:

      Make sure there are no other users consuming the 1 Gbps link, and use multi-thread transfer to upload the data to Cloud Storage.

      Correct
    • Option D:

      Export files to an encrypted USB device, send the device to Google Cloud, and request an import of the data to Cloud Storage

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  9. Question 9

    Multiple answers

    For this question, refer to the Mountkirk Games case study. Mountkirk Games wants to migrate from their current analytics and statistics reporting model to one that meets their technical requirements on Google Cloud Platform.

    Which two steps should be part of their migration plan? (Choose two.)

    • Option A:

      Evaluate the impact of migrating their current batch ETL code to Cloud Dataflow.


      Correct
    • Option B:

      Write a schema migration plan to denormalize data for better performance in BigQuery.


      Correct
    • Option C:

      Draw an architecture diagram that shows how to move from a single MySQL database to a MySQL cluster.

      Correct
    • Option D:

      Load 10 TB of analytics data from a previous game into a Cloud SQL instance, and run test queries against the full dataset to confirm that they complete successfully.

      Correct
    • Option E:

      Integrate Cloud Armor to defend against possible SQL injection attacks in analytics files uploaded to Cloud Storage.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A, B

    Explanation

    https://cloud.google.com/bigquery/docs/loading-data#loading_denormalized_nested_and_repeat ed_data

  10. Question 10

    Single answer

    You are migrating a Linux-based application from your private data center to Google Cloud. The TerramEarth security team sent you several recent Linux vulnerabilities published by Common Vulnerabilities and Exposures (CVE). You need assistance in understanding how these vulnerabilities could impact your migration. What should you do?

    • Option A:

      Open a support case regarding the CVE and chat with the support engineer.


      Correct
    • Option B:

      Read the CVEs from the Google Cloud Status Dashboard to understand the impact.


      Correct
    • Option C:

      Read the CVEs from the Google Cloud Platform Security Bulletins to understand the impact

      Correct
    • Option D:

      Post a question regarding the CVE in Stack Overflow to get an explanation


      Correct
    • Option E:

      Post a question regarding the CVE in a Google Cloud discussion group to get an explanation

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

    Explanation

    https://cloud.google.com/support/bulletins

  11. Question 11

    Single answer

    For this question, refer to the TerramEarth case study. A new architecture that writes all incoming data to

    BigQuery has been introduced. You notice that the data is dirty, and want to ensure data quality on an

    automated daily basis while managing cost.

    What should you do?

    • Option A:

      Set up a streaming Cloud Dataflow job, receiving data by the ingestion process. Clean the data in a Cloud Dataflow pipeline.

      Correct
    • Option B:

      Create a Cloud Function that reads data from BigQuery and cleans it. Trigger it. Trigger the Cloud Function from a Compute Engine instance.

      Correct
    • Option C:

      Create a SQL statement on the data in BigQuery, and save it as a view. Run the view daily, and save the result to a new table.

      Correct
    • Option D:

      Use Cloud Dataprep and configure the BigQuery tables as the source. Schedule a daily job to clean the data.

      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A