CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code HCISPP
Exam Name HealthCare Information Security and Privacy Practitioner
Vendor ISC2
Total Questions 305
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free HCISPP Practice Questions

Explore 8 free practice questions for the ISC2 HCISPP exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Single answer

    A covered healthcare provider which a direct treatment relationship with an individual need not: 

    • Option A:
      provide the notice no later than the date of the firstservice delivery, including service delivered electronically
      Correct
    • Option B:
      have the notice available at the service delivery site for individuals to request andkeep
      Correct
    • Option C:
       get a acknowledgement of the notice from each individual on stamped paper
      Correct
    • Option D:
      post the notice in a clear and prominent location where it is reasonable to expect individuals seeking service from the covered healthcare provider to be able to read it 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  2. Question 2

    Single answer

    Which of the following is the BEST reason for writing an information security policy? 

    • Option A:
      Tosupport information security governance
      Correct
    • Option B:
      Toreduce the number of audit findings
      Correct
    • Option C:
      Todeter attackers
      Correct
    • Option D:
      Toimplement effective information security controls
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  3. Question 3

    Single answer

    Which of the following is the BEST example of weak management commitment to the protection of security assets and resources? 

    • Option A:
      poor governance over security processes and procedures
      Correct
    • Option B:
      immature security controls and procedures 
      Correct
    • Option C:
      variances against regulatory requirements
      Correct
    • Option D:
       unanticipated increases in security incidents and threats 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  4. Question 4

    Single answer
    How many major concepts are associated with the privacy rule?
    • Option A:
      One
      Correct
    • Option B:
      Two
      Correct
    • Option C:
      Three
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  5. Question 5

    True / False

    You always abide by the HIPAA privacy rule.

    • Option A: True
      Correct
    • Option B: False
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

  6. Question 6

    Single answer

    All of the following were a result of the Flexner Report in 1910 EXCEPT.

    • Option A:
      Academic standards of medical schools became much more rigorous
      Correct
    • Option B:
      Many medical schools closed
      Correct
    • Option C:
      Homeopathic schools sanctioned homeopaths as " physicians "
      Correct
    • Option D:
      Only schools meeting the standards of LCME were able to award MD degrees
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  7. Question 7

    Single answer

    This is for people 65 years or older with disabilities or people with End Stage Renal Disease.

    • Option A:
      Medicare
      Correct
    • Option B:
      Medicaid
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  8. Question 8

    Single answer

    Access to health care is measured by.

    • Option A:
      The type of insurance a person has.
      Correct
    • Option B:
      The number of times a person uses health care services.
      Correct
    • Option C:
      The quality of health care services a person has.
      Correct
    • Option D:
      The number of physicians available to a person.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B