CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code SSCP
Exam Name ISC2 Systems Security Certified Practitioner
Vendor ISC2
Total Questions 1400
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free SSCP Practice Questions

Explore 8 free practice questions for the ISC2 SSCP exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Single answer

    In Mandatory Access Control, sensitivity labels attached to object contain what information? 

    • Option A:
      The item's classification 
      Correct
    • Option B:
      The item's classification and category set
      Correct
    • Option C:
      The item's category 
      Correct
    • Option D:
      The items's need to know
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    A Sensitivity label must contain at least one classification and one category set.
    Category set and Compartment set are synonyms, they mean the same thing. The sensitivity label
    must contain at least one Classification and at least one Category. It is common in some
    environments for a single item to belong to multiple categories. The list of all the categories to which
    an itembelongs is called a compartment set or category set. The following answers are incorrect: the item's classification. Is incorrect because you need a category set as well. the item's category. Is incorrect because category set and classification would be both be required. The item's need to know. Is incorrect because there is no such thing. The need to know is indicated by the catergories the object belongs to.
  2. Question 2

    Single answer

    Which of the following is needed for System Accountability? 

    • Option A:
      Audit mechanisms
      Correct
    • Option B:
      Documented design as laid out in the Common Criteria
      Correct
    • Option C:
      Authorization. 
      Correct
    • Option D:
      Formal verification ofsystem design.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

    Explanation

    Is a means of being able to track user actions. Through the use of audit logs and other tools the user actions are recorded and can be used at a later date to verify what actions were performed. Accountability is the ability to identify users and to be able to track user actions. The following answers are incorrect: Documented design as laid out in the Common Criteria. Is incorrect because the Common Criteria is an international standard to evaluate trust and would not be a factor in System Accountability. Authorization. Is incorrect because Authorization is granting access to subjects, just because you have authorization does not hold the subject accountable for their actions. Formal verification of system design. Is incorrect because all you have done is to verify the system design and have not taken any steps toward system accountability.
  3. Question 3

    Single answer

    What is Kerberos? 

    • Option A:
      A three-headed dog from the egyptian mythology.
      Correct
    • Option B:
      A trusted third-party authentication protocol.
      Correct
    • Option C:
      A security model.
      Correct
    • Option D:
      A remote authentication dial in user server.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    B Is correct because that is exactly what Kerberos is. The following answers are incorrect: A three-headed dog from Egyptian mythology. Is incorrect because we are dealing with Information Security and not the Egyptian mythology but the Greek Mythology. A security model. Is incorrect because Kerberos is an authentication protocol and not just a security model. A remote authentication dial in user server. Is incorrect because Kerberos is not a remote authentication dial in user server that would be called RADIUS. 
  4. Question 4

    Single answer

    The type of discretionary access control (DAC) that is based on an individual ' s identity is also called:

    • Option A:
      Identity-based Access control
      Correct
    • Option B:
      Rule-based Access control
      Correct
    • Option C:
      Non-Discretionary Access Control
      Correct
    • Option D:
      Lattice-based Access control
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

    Explanation

    An identity-based access control is a type of Discretionary Access Control (DAC) that is based on an individual ' s identity.
    DAC is good for low level security environment. The owner of the file decides who has access to the file.
    If a user creates a file, he is the owner of that file. An identifier for this user is placed in the file header and/or in an access control matrix within the operating system.
    Ownership might also be granted to a specific individual. For example, a manager for a certain department might be made the owner of the files and resources within her department. A system that uses discretionary access control (DAC) enables the owner of the resource to specify which subjects can access specific resources.
    This model is called discretionary because the control of access is based on the discretion of the owner. Many times department managers, or business unit managers , are the owners of the data within their specific department. Being the owner, they can specify who should have access and who should not.
  5. Question 5

    Single answer

    Like the Kerberos protocol, SESAME is also subject to which of the following?

    • Option A:
      timeslot replay
      Correct
    • Option B:
      password guessing
      Correct
    • Option C:
      symmetric key guessing
      Correct
    • Option D:
      asymmetric key guessing
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    Sesame is an authentication and access control protocol, that also supports communication confidentiality and integrity. It provides public key based authentication along with the Kerberos style authentication, that uses symmetric key cryptography. Sesame supports the Kerberos protocol and adds some security extensions like public key based authentication and an ECMA-style Privilege Attribute Service.
    The users under SESAME can authenticate using either symmetric encryption as in Kerberos or Public Key authentication. When using Symmetric Key authentication as in Kerberos, SESAME is also vulnerable to password guessing just like Kerberos would be. The Symmetric key being used is based on the password used by the user when he logged on the system. If the user has a simple password it could be guessed or compromise. Even thou Kerberos or SESAME may be use, there is still a need to have strong password discipline.
    The Basic Mechanism in Sesame for strong authentication is as follow:
    The user sends a request for authentication to the Authentication Server as in Kerberos, except that SESAME is making use of public key cryptography for authentication where the client will present his digital certificate and the request will be signed using a digital signature. The signature is communicated to the authentication server through the preauthentication fields. Upon receipt of this request, the authentication server will verifies the certificate, then validate the signature, and if all is fine the AS will issue a ticket granting ticket (TGT) as in Kerberos. This TGT will be use to communicate with the privilage attribute server (PAS) when access to a resource is needed.
    Users may authenticate using either a public key pair or a conventional (symmetric) key. If public key cryptography is used, public key data is transported in preauthentication data fields to help establish identity.
    Kerberos uses tickets for authenticating subjects to objects and SESAME uses Privileged Attribute Certificates (PAC), which contain the subject’s identity, access capabilities for the object, access time period, and lifetime of the PAC. The PAC is digitally signed so that the object can validate that it came from the trusted authentication server, which is referred to as the privilege attribute server (PAS). The PAS holds a similar role as the KDC within Kerberos. After a user successfully authenticates to the authentication service (AS), he is presented with a token to give to the PAS. The PAS then creates a PAC for the user to present to the resource he is trying to access.
  6. Question 6

    Single answer

    Which of the following is NOT a technical control?

    • Option A:
      Password and resource management
      Correct
    • Option B:
      Identification and authentication methods
      Correct
    • Option C:
      Monitoring for physical intrusion
      Correct
    • Option D:
      Intrusion Detection Systems
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

    Explanation

    It is considered to be a ' Physical Control '
    There are three broad categories of access control: administrative, technical, and physical. Each category has different access control mechanisms that can be carried out manually or automatically. All of these access control mechanisms should work in concert with each other to protect an infrastructure and its data.
    Each category of access control has several components that fall within it, a partial list is shown here. Not all controls fall into a single category, many of the controls will be in two or more categories. Below you have an example with backups where it is in all three categories:
    Administrative Controls
    Policy and procedures
    - A backup policy would be in place
    Personnel controls
    Supervisory structure
    Security-awareness training
    Testing
    Physical Controls
    Network segregation
    Perimeter security
    Computer controls
    Work area separation
    Data backups (actual storage of the media, i:e Offsite Storage Facility)
    Cabling
    Technical Controls
    System access
    Network architecture
    Network access
    Encryption and protocols
    Control zone
    Auditing
    Backup (Actual software doing the backups)
    The following answers are incorrect :
    Password and resource management is considered to be a logical or technical control.
    Identification and authentication methods is considered to be a logical or technical control.
    Intrusion Detection Systems is considered to be a logical or technical control.
  7. Question 7

    Single answer

    Which of the following are suitable protocols for securing VPN connections at the lower layers of the OSI model?

    • Option A:
      S/MIME and SSH
      Correct
    • Option B:
      TLS and SSL
      Correct
    • Option C:
      IPsec and L2TP
      Correct
    • Option D:
      PKCS#10 and X.509
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C

  8. Question 8

    Single answer

    The control of communications test equipment should be clearly addressed by security policy for which of the following reasons?

    • Option A:
      Test equipment is easily damaged.
      Correct
    • Option B:
      Test equipment can be used to browse information passing on a network.
      Correct
    • Option C:
      Test equipment is difficult to replace if lost or stolen.
      Correct
    • Option D:
      Test equipment must always be available for the maintenance personnel.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    Test equipment must be secured. There are equipment and other tools that if in the wrong hands could be used to " sniff " network traffic and also be used to commit fraud. The storage and use of this equipment should be detailed in the security policy for this reason.
    The following answers are incorrect:
    Test equipment is easily damaged. Is incorrect because it is not the best answer, and from a security point of view not relevent.
    Test equipment is difficult to replace if lost or stolen. Is incorrect because it is not the best answer, and from a security point of view not relevent.
    Test equipment must always be available for the maintenance personnel. Is incorrect because it is not the best answer, and from a security point of view not relevent.