CertsPoint
See all results for ""
Exams About Us
Sign In Get Started
Exam Overview
Exam Code PSE-Cortex
Exam Name Palo Alto Networks System Engineer - Cortex Professional
Vendor Palo Alto Networks
Total Questions 168
Last Updated 26-Oct, 2026
Why CertsPoint?
  • Latest & Verified Questions
  • Detailed Explanations
  • Regular Updates
  • Full-Length Practice Tests
  • Boost Your Exam Confidence

PDF Study Materials

Downloadable guides and resources

Practice Tests

Full-length tests with real exam experience

Progress Tracking

Monitor your performance and improvement

Study Anywhere

Access on desktop, tablet, and mobile

Excellent
4.6 (398 Up Votes)
Secure Payment Privacy Protected Money Back Guarantee

Free PSE-Cortex Practice Questions

Explore 8 free practice questions for the Palo Alto Networks PSE-Cortex exam and review the answers and explanations to support your preparation.

  1. Question 1

    Multiple answers

    Which two items are stitched to the Cortex XDR causality chain'' (Choose two)

    • Option A:
      firewall alert
      Correct
    • Option B:
      SIEM alert
      Correct
    • Option C:
       full URL
      Correct
    • Option D:
      registry set value
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A, C

  2. Question 2

    Multiple answers

    In addition to migration and go-live, what are two best-practice steps for migrating from SIEM to Cortex XSIAM? (Choose two.)

    • Option A:
      Execution
      Correct
    • Option B:
      Certification
      Correct
    • Option C:
      Conclusion
      Correct
    • Option D:
      Testing
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: C, D

  3. Question 3

    Single answer

    A Cortex XSOAR customer wants to ingest emails from a single mailbox. The mailbox brings in reported phishing emails and email requests from human resources (HR) to onboard new users. The customer wants to run two separate workflows from this mailbox, one for phishing and one for onboarding.
    What will allow Cortex XSOAR to accomplish this in the most efficient way?

    • Option A:
      Create two instances of the email integration and classify one instance as ingesting incidents of type phishing and the other as ingesting incidents of type onboarding.
      Correct
    • Option B:
      Use an incident classifier based on a field in each type of email to classify those containing " Phish Alert " in the subject as phishing and those containing " Onboard Request " as onboarding.
      Correct
    • Option C:
      Create a playbook to process and determine incident type based on content of the email.
      Correct
    • Option D:
      Use machine learning (ML) to determine incident type.
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    [Reference: https://xsoar.pan.dev/docs/reference/packs/email-communication, , , ]

  4. Question 4

    Single answer

    In the DBotScore context field, which context key would differentiate between multiple entries for the same indicator in a multi-TIP environment?

    • Option A:
      Vendor
      Correct
    • Option B:
      Type
      Correct
    • Option C:
      Using
      Correct
    • Option D:
      Brand
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: A

  5. Question 5

    Single answer

    What is the primary mechanism for the attribution of attack surface data in Cortex Xpanse?

    • Option A:
      Active scanning with network-installed agents
      Correct
    • Option B:
      Dark web monitoring
      Correct
    • Option C:
      Customer-provided asset inventory lists
      Correct
    • Option D:
      Scanning from public internet data sources
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

    Explanation

    The primary mechanism for the attribution of attack surface data in Cortex Xpanse is scanning from public internet data sources. Cortex Xpanse continuously scans the internet to identify assets that are potentially exposed or vulnerable, providing a comprehensive view of an organization ' s attack surface based on public-facing data.
  6. Question 6

    Single answer

    An adversary is attempting to communicate with malware running on your network for the purpose of controlling malware activities or for ex filtrating data from your network. Which Cortex XDR Analytics alert is this activity most likely to trigger ' ?

    • Option A:
      Uncommon Local Scheduled Task Creation
      Correct
    • Option B:
      Malware
      Correct
    • Option C:
      New Administrative Behavior
      Correct
    • Option D:
      DNS Tunneling
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  7. Question 7

    Single answer

    What is the result of creating an exception from an exploit security event?

    • Option A:
      White lists the process from Wild Fire analysis
      Correct
    • Option B:
      exempts the user from generating events for 24 hours 
      Correct
    • Option C:
      exempts administrators from generating alerts for 24 hours 
      Correct
    • Option D:
      disables the triggered EPM for the host and process involve 
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: D

  8. Question 8

    Single answer

    How does the integration between Cortex Xpanse and Cortex XSOAR benefit security teams?

    • Option A:
      By enhancing firewall rule management
      Correct
    • Option B:
      By enabling automatic incident response actions for internet-based incidents
      Correct
    • Option C:
      By providing real-time threat intelligence feeds
      Correct
    • Option D:
      By automating endpoint detection and response (EDR) processes
      Correct
    Show Answer & Explanation Hide Answer & Explanation

    Correct Answer: B

    Explanation

    The integration between Cortex Xpanse and Cortex XSOAR benefits security teams by enabling automatic incident response actions for internet-based incidents . This integration allows security teams to automate the detection, investigation, and response to threats identified through internet-facing assets, improving efficiency and reducing response time.